Kanske bor du i en lägenhet men vill ändå kompostera på egen hand. Eller du vill kompostera ätbart grönsaksavfall som kan locka till skadedjur som råttor. Då kan du skapa din egen maskjordfabrik så att du kan kompostera inomhus.
Jag byggde min inomhusmaskkompost ur
- 3 plastlådor, stapelbar
- 1 insektsnät
- 1 gummiband
- Några kompostmaskar
- Kompostjord
- Grönsaksavfall
I två av dem tre lådorna gjorda jag hål. Allteftersom blev det 10 hål med ungefär 5 mm diameter. Jag gjorde hålorna med ett skarpt kniv. Men du kan också ta en borrmaskin eller liknande. Sedan ställde jag de tre lådorna inuti. De två lådorna med hål i kom överst.
Hur fungerar en maskjordfabrik?
Utrymmet i den mellersta lådan fyllde jag med kompostmaskar och kompostjord. Sedan fyllde jag hela utrymmet med kompost och daggmaskar. Det är här kompostmaskarna jobbar. Mina daggmaskar hämtade jag från min kompost utomhus. Jorden i mina pallkragar är fortfarande frusen, men den mikrobiologiska livet i komposten brukar hålla den isfri. Om du absolut inte har en aning varifrån du kan få daggmaskar ur en kompost så finns de att köpa på nätet. Sök då efter dyngmask eller kompostmask. Kompostmasken eller Eisenia foetida är en speciell sorts daggmask som är anpassat till livet i komposten.
I den översta lådan kommer grönsaksavfallet. Genom hålorna i lådan drar kompostmaskar ner grönsaksavfallet i den mellersta plan där den egentligen jordfabriken är.
I bottenlådan fångas överflödig vätska. Detta maskvattnet kan jämföras med vattnet som en bokashikompost släpper ifrån sig. Maskvattnet är en bra växtnäring. Om du önskar använda maskvattnet kan späda ut den med nio delar vatten.
Nedanför finns en skiss hur jag tänker.
Du kan mata daggmaskarna med grönsaksavfall. Den kan gärna klippta i bitar. Då blir ytan större där bakterier och svampar kan angripa grönsaksresterna. Bakterierna och svamparna gör nämligen första steget i nedbrytningsprocessen. Sedan kommer daggmaskarna och gör av produkterna som de bakterierna och svamparna efterlämnade den eftersökte maskkompost.
Koppla ihop bokashi och maskkompost
Om du har en bokashikompost kan du mata daggmaskarna med de fermenterade grönsaksresterna. Eftersom i bokashikompostet mikroorganismerna redan har kommit igång. Dessutom gillar daggmaskar bokashikompost oerhört mycket. Så det går bra att koppla ihop dessa två system.
Kompostera inomhus – skapa din egen maskjordfabrik
Det finns flera skäl att kompostera inomhus. Oftast verkar skälet bakom att du saknar en trädgård och har därför inte möjligheten att kompostera utomhus. Men just detta är för mig skälet att jag vill ha någon sorts inomhuskompostering. För jag är nämligen rädd att kompostera utomhus något som i någon form är fortfarande ätlig. Och då tänker jag särskild på råttor och andra ohyra. De kan vara ganska besvärligt. Framförallt för mig som bor i stan kan det innebära bråk med grannar. I min kompost utomhus finns därför bara trädgårdsavfall. Oftast består den ur växtdelar från nerklippta buskar.
Det finns (ännu) inga kommentarer.