Ny dag – ny del av julkalendern med odlingsråd. Vintersallaten hyllar jag idag. Jag tycker att vintersallaten ska bli mer känd i Sverige.
Jag undrar varför vintersallat inte är mer känd i Sverige än den i nuläget är. Vädret i detta land ger en bra förutsättning om du vill odla vintersallat. Eftersom vintersallat växer under det kalla halvåret kan du plocka något grönt under vintern. Vintersallaten tal kylan tills -18 grader. Om sallaten inte är täckt av snön rekommenderar att du täcker över den med till exempel en fiberduk. I fall du lägger frostskyddet före det snöar slipper du att gräva dig genom snön innan du kan skörda vintersallaten.
Här i Sverige finns vintersallaten också under namnet mâchesallat. Vildformen som är förälder till vintersallaten heter vårklynne och förekommer i hela norden.
Vintersallaten sås oftast under sensommaren. Då vintersallaten gror dåligt vid temperaturer över 20 grader rekommenderar jag att förodla den i källaren eller i någon annan kall utrymme. Har plantorna grott ska de komma i ljuset. Det är fördelaktig att plantorna stannar i krukor tills de har växt till sig. Vintersallat växer i början väldigt långsamt men har den etablerat sig går tillväxten fortare.
Julkalender – odlingsråd för vintersallat
Nedanför finns en nedladdningsbar odlingskalender anpassad efter ort. I filnamnet hittar för vilken ort odlingskalendern är anpassad. Filerna är i pdf-format och 1 MB stor.
Det finns (ännu) inga kommentarer.