Dagens julkalender – odlingsråd för vaxböna. Vaxbönan är möjligtvis den enklaste bönan att odla. Utseendemässigt påminner den om bivax. Men det finns också rödprickiga sorter. Har du läst hela artikeln hittar du längs ner en nedladdningsbar odlingskalender.
Vaxbönor har vanligen en gul färg och påminner lite om bivax. Jag hörde att vaxbönorna ska vara den enklaste bönan för nybörjare att odla. Jag vet ej, kanske. Eftersom jag odlar allt vad som ser kult ut på fröpåsarnas bilder har jag inte någon rekommendation för dig. Men jag tycker, du ska ändå försöka odla vaxböna. Nybörjare eller ej spelar ingen roll.
Kruxet med vaxbönan är att den gror bra i uppvärmt jord. Är jorden för kallt är det snabbt hänt att fröna ruttnar bort. Jordens minimumtemperatur om du sår vaxbönor anges i litteraturen med 12 grader. Sedan tål vaxbönor ingen frost. Så jag tipsar att du sår vaxbönor tidigast efter sista vårfrosten har inträffat. Därefter har du tid att så ändå tills juni har påbörjat.
Vaxbönorna är mogen, när baljorna har rätt storlek men bönorna inte har utvecklats. Då kan du skörda dem. Men låt stå plantan. Den kommer att blomma en andra gång till. Sedan, när den andra omgången är skördad, kan du kasta plantan. Allteftersom jag inte har lyckats med en tredje skörd.
Förutom de gula vaxbönor finns också sorter som är prickiga. Det handlar mestadels om röda prickar på vit grund.
Julkalender – odlingsråd för vaxböna
Nedanför finns, som lovad, en nedladdningsbar odlingskalender. Kalender är anpassat efter ort och växt. I detta fall vaxbönan. Filerna är 500 KB stora och i pdf-format. Allteftersom hintar filnamnet för vilken ort kalendern är anpassad. Varsågoda att ladda ner!
Det finns (ännu) inga kommentarer.