Dagens inlägg i julkalender med odlingsråd handlar om dill. Dill är nära förknippad med det svenska köket. Inget skaldjur utan dill tycker jag.
Dill är en typisk krydda i det svenska köket. Jag tror att dillen är inte så känd i andra delar av Europa. Det kan bero på att dillen smakar bäst med skaldjur. Eftersom det råder brist på skaldjur på kontinenten då det saknas havsvatten kan det vara skälet till dillens frånvaro på kontinenten.
Dill kräver någon uppmärksamhet från odlaren. Det är inte bara människor som gärna mumsar i sig det ena eller andra blad. Det finns gott om skadedjur och svampar som också gillar dillen. Står dillen dock på en plats då den trivs kan växten leverera sommaren ut.
Jag skördar dill i alla olika stadier. Först ut är bladen. Dessa tar jag allt eftersom jag har behov av dem. Sedan när dillen blommar tar jag blommorna Några blommar låter jag stå. De får utveckla sig till frö. Frön använder jag också i köket. De har dock inte den typiska dillsmaken kvar. Dillfrönas smak påminner mig om kummin. Gillar du inte kummin och har dill som bildade frö så tycker jag att du ska skörda frön ändå. Det går bra att så dessa frö under nästa odlingssäsongen. Har du odlat bara en sort dill kan du vara säkra på att avkomlingar är samma sort.
Julkalender – odlingsråd för dill
Som vanligt i min julkalenderserie med odlingsråd medföljer också denna gång en odlingskalender. Odlingskalendern är nedladdningsbart och en 1,2 MB stor. Filen är i pdf-format.
Det finns (ännu) inga kommentarer.