Dagens lucka i julkalendern med odlingsråd handlar om märgärten. Denna växt är lättodlad. Däremot gillar märgärten inte allt för höga temperaturer. Som vanligt i denna serie medföljer längst ner en nedladdningsbar odlingskalender.
Märgärten levererar bra skördar på jordar med ett rikt organiskt liv. Märgärtens rötter bildar små knölar. De är inte ett tecken på sjukdom. Tvärtemot lever i dessa knölar kvävebindande bakterier i symbios med märgärten. Plantan får extra kväve på det här viset. Därför krävs det ingen kvävegödsling för märgärten. Allteftersom gäller detta alla växter i familjen ärtväxter.
Märgärten gillar inte höga temperaturer. Vid värmeböljor över 30 grader avstannar tillväxten. Däremot tar märgärten kylan bättre och är frosthärdig tills -3 grader. Detta gör det möjligt att så märgärten innan sista vårfrosten har kommit. Inträffar en sen frostnatt efter att fröna har grott och ungplantorna tittar upp rekommenderar jag att täcka över ungplantorna med någon form av frostskydd. Eftersom ungplantorna är känsligare gentemot frost än fullvuxna plantor.
Jag brukar skörda märgärten när ärtorna är synliga genom baljorna men de själva är fortfarande gröna. Om du vill ha en bra skörd se till att inte ha andra baljväxter i direkt grannskap där märgärten odlas. Detta kan hämma märgärtens utveckling.
Julkalender – odlingsråd för märgärt
Listan som finns nedanför innehåller en odlingskalender för märgärt. Odlingskalender är anpassad efter de olika orter som framgår ur filnamnet. Filerna är 1 MB stora och i pdf-formatet.
Det finns (ännu) inga kommentarer.